6 Tips om je eerste social een succes te laten zijn

Dansetiquette

Je hebt onze vorige blog gelezen over socials en bent nu helemaal klaar om aan je eerste dansevent deel te nemen? Top! Maar voordat je gaat, hebben we nog een aantal tips voor je. Het zijn de ongeschreven regels die we hebben in de swingdansscene. Ofwel, de dansetiquette. Ze zorgen ervoor dat we respectvol met elkaar omgaan en dat het gezellig blijft.

social dancing swing rotterdam

Wat kun je verwachten van je eerste social?

In een eerdere blog schreven we al wat een social is, maar nu je van plan bent om ook echt te gaan: wat kun je dan verwachten en hoe gaat het in zijn werk? Het belangrijkste is om te weten dat niks moet. Doe vooral waar jij je zelf het prettigst bij voelt. Wat we in deze blog beschrijven zijn de algemene omgangsvormen en gebruiken die we binnen de Slow Bal scene hebben. We noemen het de dansetiquette. Maar als iets niet goed voelt, doe het dan vooral niet. Ken je eigen grenzen en geef deze aan. 

social dancing rotterdam swing

Tip 1: Wie vraagt wie ten dans?

In sommige dansstijlen is het gebruikelijk dat de man de vrouw ten dans vraagt. Dat is bij Slow Bal (en Swingdans) niet zo. We zeiden het al in het blog over leiden en volgen: iedereen danst met iedereen, en iedereen kan dus ook iedereen ten dans vragen. 

Sommige mensen hebben maar één rol geleerd. Ze kunnen dus leiden of volgen. Op de dansvloer zie je wie welke rol danst. Veel mensen zijn echter ‘switchers’ en kunnen beide rollen. Je kunt er dus voor kiezen om eerst te ontdekken welke rol iemand danst, en deze persoon vervolgens om een dans te vragen. Of je stapt op iemand af, vraag of deze persoon met je wilt dansen en welke rol hun voorkeur heeft. 

Ga er niet vanuit dat alleen mannen leiden en vrouwen volgen!

Tip 2: Hoe vraag je iemand ten dans?

Ken je elkaar nog niet? Stap dan op de persoon af en vraag of deze persoon met je wilt dansen. Dit doe je dus simpelweg met een: “Wil je met mij dansen?”. 

Vaak vraag je dit aan het eind van het nummer dat nu draait of misschien aan het begin van het nieuwe nummer. Staat iemand aan de rand van de dansvloer? Dan is dat een teken dat die persoon wil dansen en is het dus makkelijk inschatten. Je kunt er dan ook al eerder op afstappen om om een dansje te vragen. Staat de persoon die je op het oog hebt al op de dansvloer? Dan is het beleefd om even te wachten tot de danspartner bedankt is. Daarna kun je op de persoon afstappen. 

dansen feestje swing rotterdam

Tip 3: Hoe wijs ik de vraag om te dansen af?

Stel, je wordt ten dans gevraagd, maar je wil liever niet dansen. Misschien heb je dorst en wil je liever naar de bar om een drankje te drinken. Of misschien heb je al een aantal dansjes gedanst en willen je voeten even uitrusten. Je kunt dan prima aangeven dat nu geen goed moment is, maar later misschien wel. Het is daarbij overigens wel gebruikelijk dat jij deze persoon vervolgens op een later moment ten dans vraagt. 

 

Als je helemaal niet met deze persoon wilt dansen, wil je natuurlijk op een nette manier de vraag om te dansen afslaan. Je kunt eerlijk zijn dat je liever niet met deze persoon danst, of je geeft aan dat je nu liever even niet danst. Maar dan kan het wel zo zijn dat deze persoon je op een later moment nogmaals vraagt, dus soms is eerlijkheid het beste. 

Tip 4: Hoe vaak dans je met dezelfde persoon?

Het is heel gewoon om één of twee dansjes met dezelfde persoon te dansen. Je bedankt je danspartner na deze dansjes en gaat weer verder. Het ligt dus niet aan je dansskills als iemand je niet voor een derde dansje vraagt. Het is ook cultureel verschillend hoeveel nummers er samen gedanst worden en ook hebben mensen andere voorkeuren. Misschien is het nummer erg lang en dan is het helemaal okay als er maar één nummer gedanst wordt met dezelfde partner. Vond je het heel leuk om samen te dansen? Dan is het ook prima om te vragen of iemand nog een derde (of zelfs vierde) keer met je wilt dansen.

De drie belangrijkste woorden die je moet onthouden, zijn: "Wil je dansen?"

Tip 5: Hoe eindigt een dans?

We vertelden het hierboven al: als je bent uitgedanst omdat je al een aantal nummers met dezelfde partner hebt gedanst, dan bedank je elkaar voor het dansen en ga je weer verder. Het ligt een beetje aan de sfeer op dat moment, maar je kunt gewoon ‘Dankjewel’ zeggen, maar je zult mensen elkaar ook een high five zien geven.

Tip 6: Wat doe je tussendoor?

Tussen het dansen door maken we een praatje. Het is tenslotte een social! Knoop dus vooral een gesprek met iemand aan. Vraag je iemand ten dans terwijl deze persoon midden in een gesprek zit, dan kan het zijn dat je een nee krijgt. Uiteraard komen mensen om te dansen, dus de kans is vaak groot dat iemand toch ook wel wil dansen en het gesprek beëindigd.

Vind je de eerste keer alsnog spannend? Vraag vooral wat mensen die je kent om mee te gaan naar je eerste social. Op onze eventpagina vind je waar en wanneer we dansen. Tot snel op de dansvloer!

feestje dansen de doelenA