Jazzritmes tellen: vind de eerste tel in Swingdans

Hoe tel één te vinden in de muziek

Jazz, een genre dat synoniem staat voor spontaniteit en ritme, kan intrigerend maar ook uitdagend zijn voor Swingdansers, vooral als het gaat om het ontcijferen van de complexe ritmes. In de kern draait jazz vaak om een 8-beat maat (of 4/4, we noemen het een phrase). Het is een fundamenteel patroon dat de basis vormt voor de vloeiende en dynamische bewegingen in Swingdans. Als je als danser in staat bent om de eerste tel van iedere phrase te horen in de muziek, dan helpt dat om op de muziek te dansen met de juiste timing en het juiste ritme. Dit betekent niet dat alle moves op de eerste tel moeten beginnen. Maar het is een speciaal ankerpunt dat een danser verbindt met de muziek. Laten we dus duiken in deze magische eerste tel. Hoe kunnen we deze vinden?

Finding count 1 swing dance

"Net als wanneer iemand praat, hoor je het wanneer een zin klaar is."

De sleutel tot tellen: de eerste tel identificeren in jazzmuziek

Hoe men de eerste tel hoort, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen zeggen dat de eerste tel vaak een afwijkende klank of toon heeft, en dat de ritmesectie, bijvoorbeeld de drum, bas en soms piano, een specifieke nadruk legt op die beat. 

Persoonlijk hoor ik niet vaak een duidelijke slag op de eerste tel. Voor mij vormen de 8 tellen van een phrase (zoals we de 8 tellen samen noemen) een zin. En net zoals wanneer we praten, kun je horen wanneer iemand een zin beëindigt. Let op dat deze benadering niet betekent dat je je alleen op de zang in een liedje moet concentreren. Zoals je al snel zult ontdekken, beginnen zangers vaak niet met zingen op de eerste tel. Richt je in plaats daarvan op de instrumenten en de melodie, zij vormen een zin met een duidelijk begin en einde.

Beginnen op de eerste tel: een regel of een ritme?

Is het verplicht om je dans of moves op de eerste tel te starten? Wat als een beweging langer of korter is dan 8 tellen? Laten we dit direct ophelderen: er is geen harde regel over beginnen op de eerste tel. Als je eenmaal in de flow van de dans zit, merk je dat bewegingen vloeiend in elkaar overgaan, vaak onafhankelijk van de eerste tel. Echter, naarmate je ervaring en muzikaliteit groeit, zul je merken dat de structuur van jazzmuziek je dans subtiel (of minder subtiel) kan beinvloeden. Je kan bijvoorbeeld het einde van een phrase horen aankomen, of het einde van een muzikaal stuk uit het nummer (hier wordt wat uitgebreidere kennis van jazzmuziek relevant). De muziek kan je uitnodigen om dan in meer gesloten of open posities te dansen, of van meer intiemere moves naar wat meer flashy moves te gaan. 


Het begrijpen en herkennen van de eerste tel gaat niet over altijd starten op tel één; het gaat over het verrijken van je dans met muzikaliteit en intuïtie.

Je jazzoren trainen: de eerste tel vinden

Ik heb een kleine trainingsvideo voor je gemaakt, om je te helpen oefenen in het horen van de eerste tel in jazzmuziek. Mijn advies zou zijn om het als volgt te gebruiken:

  1. Luister naar het liedje in de video en kijk ook naar de tellen. Kijk of je het tellen kunt verbinden met wat je in de muziek hoort.
  2. Bekijk de video opnieuw maar klap, knip met je vingers of tap met je voeten op de eerste tel. Op deze manier verbinden we beweging met de phrase in de muziek.
  3. Tijd om je ogen te sluiten! Speel de video opnieuw af en klap, knip of tik op de eerste tel. Na een paar phrases (van 8 tellen) open je je ogen en kijk je of je in sync bent met de tellen in de video. Stop met tellen, sluit je ogen weer en oefen zo nog een keer. 

 

Je kunt deze oefening iedere dag herhalen. Al snel zul je merken dat je de één in de muziek gaat herkennen. En als je ‘m eenmaal hoort, dan blijf je ‘m horen!

Geavanceerd luisteren: de basis voorbij

Jazz staat bekend om zijn improvisatorische aard, wat het tellen soms best moeilijk kan maken. Echter, het begrijpen van de structuur van jazz en de veelvoorkomende variaties kan helpen. Zelfs in de meest complexe improvisatiestukken blijft het onderliggende 8-beat ritme constant. Luister eens naar een live jazzoptreden en hoor hoe muzikanten soms helemaal los gaan, terwijl ze wel het ritme intact houden. Het zal niet alleen je muzikaliteitsvaardigheden verbeteren, maar ook je waardering voor de muziek!

Tellen integreren in je dansen

Het integreren van tellen in je dansroutines is meer dan een technische oefening; je wilt muziek en beweging één maken. Of je nu leidt of volgt in Swingdans, tellen helpt om gesynchroniseerd te blijven met de muziek en je partner. Oefen met hardop tellen tijdens lessen en moedig je partner aan om hetzelfde te doen. Dit gezamenlijk bewustzijn van het ritme bevordert een meer verbonden en vloeiende danservaring.

Tellen maar!

Het identificeren van de eerste tel in jazzmuziek is een vaardigheid die zich ontwikkelt met tijd en oefening. Het gaat erom je oor te trainen op de nuances van jazzritmes en je lichaam deze beats te laten internaliseren. Onthoud, hoe meer je luistert en oefent, hoe instinctiever het vinden van de eerste tel zal worden. Omarm deze reis van muzikale verkenning en laat het je danservaring bij elke stap verbeteren.

Muziek om je op weg te helpen

Rechts vind je een Spotify playlist, vol met langzame Swing songs die perfect zijn om Slow Bal of een andere langzame Swingdans op te dansen. Luister naar de muziek en veel plezier met het vinden van tel één!

Extra oefenvideo

De video rechts heb ik gemaakt voor social media, maar deze kun je natuurlijk ook gebruiken om mee te oefenen! Handig!